Въведение в конна езда

Наближават отпускарските месеци, а месец август е най-удачният за забавления и екстремни изживявания. В случай, че искате да опитате нещо ново, различно и екзотично, то предложението е конна езда.

Специалистите и треньори по конна езда съветват като първи урок да сте с брич. Той се изработва специално и целта му е да брани вътрешната страна на бедрата. Много често при липса на подходяща екипировка, начинаещите опитват и с деним, което е добра алтернатива и заместител на брича.

За начинаещия ездач, както и за опитния, задължително условие е и да се носи каска. В конната езда тя се нарича тока. За по-добра протекция към екипировката за езда има още жилетка за кръста, налакътници, наколенки, уплътнения за гърба и раменете, ръкавици.

Препоръчително е да се носят ботуши или кубинки, а задължително, когато коня се язди сред природа, където има храсти, бурени и дървета, наред с куп влечуги.

За английска езда задължителни са висок тип ботуши до коляното. Те предпазват прасците от нараняване и одраскване.

Не е добра идея да се купуват дрехи за езда, в случай, че не е сигурно, дали тъкмо този спорт ще се практикува.

В първите стъпки от урока по конна езда е добре да се направи контакт с него. Специалистите са на мнение, че запознанството е началото на по-добро усвояване и напасване между коня и ездача.

Само бавно доближаване, без резки движения е добър ход. Никога не заставайте зад коня, за да не усетите силата на ритника му.

Изборът на кон – според учителите по конна езда в началото е добре да се избира винаги спокоен и по-възрастен кон. С улегналият такъв винаги ще може да яздите по-уверено и да давате сила на самия него. Не е случайна и приказката на опитните конници, които споделят, че всеки ден езда на един кон се превръща в игра между двамата. Добре е и да се знае, че конят винаги се изкушава да по пасе, да се размотава и да се заиграва, но още в началото трябва да се научи на възпитание от стопанина си (конника). За конят е важно движението и когато той очаква ездача си да го яхне е най-ценния момент. За коня движенията са полезни, затова и тренировката не е единствено за ездача, но и за животното.