8 стъпки въвеждащи в конна езда

Едно от най-великолепните спортни занимания е конната езда. То е не само полезно, но и мотивиращо, енергизиращо, здравословно и приятно. Само факта, че управляваш едно от най-интелигентните животни е достатъчно, за да те накара да се научиш на конна езда.

Ето и една част от първите и най-важни стъпки за начинаещи в ездата на коне:

Подготовка за оседлаване на коня – на гърба на коня се поставя потник, а върху му седлото. Потникът е изработен от вълнен плат каракул. Козината на коня е чувствителна зона и потника винаги се облича от главата към опашката, в посока на косъма, за да не се обърне и да не изпита дискомфорт, животното. Идва ред на седлото, което се поставя над потника. Има преден опас, който минава под корема, зад предните крака на коня се поставя другата му част, като трябва да е достатъчно стегнат, че да не се изхлузи при качване седлото, но не прекалено, за да не стяга животното. Като пример може да се провре ръката, ако тя минава, значи стягането е добро. Задният опас се оставя хлабав. Накрая се поставя и нагръдника. Той се слага само при полска езда и по терен от стръмни хълмове. Нагръдника държи седлото и минава пред гърдите на коня, като се закачва за преден опас.

Първо качване на оседланото седло – когато е сигурно, че седлото е добре поставено и закачено идва ред на качването. Добре е да става от лявата страна, защото конското зрение там е най-силно. Десният крак се поставя в стремето и със замах се премята левия крак през гърба на коня. Прави се бързо, за да не се стресира животното, а така може и да тръгне уплашено в галоп, а ездача да падне по гръб. При първи тренировки, инструкторът по езда държи коня, докато новобранеца го обуздае. При качване юздите винаги се държат. При сядане на седлото пета, таз и рамо, трябва да образуват прав ъгъл. Преди самата конна езда гърбът трябва да е прав. За начинаещи уроците в началото са без стремена, с цел ездача да усвои тактиката и да пази сам равновесие.
Положение на петите в стремената – по време на езда петата трябва да сочи надолу, а пръстите на краката нагоре. По този начин при опасност ходилата лесно се измъкват от стремена и ездачът може да скочи на земята.
За уестърн езда – при този стил езда, известен и като джог се прави лесен и класически галоп. Ръцете, трябва да са около коня и с юздите да го докосват, създавайки му усещане за контакт.
Отпуснати поводи – в това положение, животното може да сметне, че е свободно и да спре, за да пасе. Докато се язди, трябва конят да знае, кой диктува нещата.
Завиване на коня – при завиване в една от двете посоки се отпуска повода, според страната на завой.
Езда в галоп – това е енергичен галоп, при който конят отскача на една двойка от краката си.
Спиране на коня – за да спре ездата коня, ездачът му трябва да оттегли тялото си назад и да дръпне юздите. Ако тялото е наведено напред, лесно може да се падне при спирането. Добре е да се знае, че на първа тренировка, макар и само 15 минути, винаги се получава мускулна треска.